Οριζόντιο μενού - MEGA

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσκληση εκπαιδευτικών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων: Αγωγής Υγείας (ΑΥ), Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΘ) για το σχολικό έτος 2018 – 2019.


Βασικά σημεία σύμφωνα με την επισυναπτόμενη εγκύκλιο: 
Τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας (ΑΥ), Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Πολιτιστικών Θεμάτων (ΠΘ) αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς, όλων των ειδικοτήτων, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή/και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού είναι πολύμηνα, εθελοντικά και διακρίνονται ανάλογα τη θεματολογία (βλ. σ. 10 έως 13) στην οποία εντάσσονται σε:
Προγράμματα Αγωγής Υγείας
Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων
Υλοποιούνται
κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και το καθένα ορίζεται χρονικά από 2 έως και 5 μήνες
στις τάξεις Α ́- Δ ́ στο πλαίσιο (αα) της Ευέλικτης Ζώνης και (ββ) της διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων, σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών, ώστε, μέσω της διαθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης, να επεκτείνεται το περιεχόμενο των προτεινόμενων θεματικών και να διερευνώνται όλες οι πτυχές του επιλεγμένου θέματος, ενώ στις τάξεις Ε ́-ΣΤ ́ στο πλαίσιο διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων, σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους του Προγράμματος Σπουδών, αξιοποιούνται διαθεματικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις για την ολιστική εξέταση/διερεύνηση του θέματος που πραγματεύεται το Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων. 
κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υλοποιήσει έως και τρία (3) Προγράμματα, σε ένα εκ των οποίων ορίζεται Συντονιστής/στρια, ενώ κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε έως δυο (2) προγράμματα
με την συμμετοχή εκπαιδευτικών, από έναν (1) έως τρεις (3), συμπεριλαμβανομένου του Συντονιστή/στριας (παιδαγωγική ομάδα κάθε προγράμματος ένας έως τρεις εκπαιδευτικοί)
Συγκρότηση μαθητικών ομάδων (κάθε μαθητής έως δυο (2) προγράμματα)
από το σύνολο των μαθητών/τριών ενός σχολικού τμήματος,
με μαθητές/τριες διαφορετικών τμημάτων της ίδιας τάξης (διατμηματική συνεργασία),
με μαθητές/τριες διαφορετικών τάξεων,
με μαθητές/τριες διαφορετικών σχολικών μονάδων, στο πλαίσιο διασχολικής συνεργασίας, προάγοντας και εφαρμόζοντας στην πράξη την ανάπτυξη σχολικών δικτύων.
Για την έγκριση της υλοποίησης προγραμμάτων από τους εκπαιδευτικούς απαιτούνται: 
2. κάθε σχολική μονάδα καταθέτει ένα φωτοαντίγραφο της πράξης* για όλα τα Προγράμματα στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων μέχρι τη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 με ευθύνη των Προϊσταμένων/Διευθυντών
3. συμπλήρωση και υποβολή σχεδίων στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων μέχρι τη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 με ευθύνη των εκπαιδευτικών της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος.
Για συνεργασίες με άλλους φορείς στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων απαιτούνται: 
έγκριση του προγράμματος και υλικού φορέα από τις αρμόδιες Δ/νσεις του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (οι εγκρίσεις ισχύουν για ένα σχολικό έτος, αναρτημένες στο: http://e-yliko.minedu.gov.gr/)
(α) να υπάρχει έγκριση άδειας εισόδου του φορέα ή του φυσικού προσώπου από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (οι εγκρίσεις ισχύουν για ένα σχολικό έτος) και (β) να εξασφαλίζεται η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής μονάδας για την συνεργασία με φορείς ή φυσικά πρόσωπα που απαιτείται η φυσική παρουσία τους μέσα στις σχολικές μονάδες
Οι μετακινήσεις μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο εγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων εγκρίνονται από τον/την Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Π.Δ. 79/2017 (Α ́109).
Οι εκπαιδευτικοί της ΔΠΕ Ρεθύμνης που επιθυμούν να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων) κατά τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 συμπληρώνουν και υποβάλλουν το ψηφιακό έντυπο του σχεδίου: https://goo.gl/forms/GO3U5QE7bJjwFaLd2, μέχρι τη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Για την συμπλήρωση του σχεδίου απαιτείται ο Αριθμός και η Ημερομηνία της Πράξης Ανάθεσης του προγράμματος από τον Σύλλογο Διδασκόντων (πρακτικό)*
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ