Οριζόντιο μενού - MEGA

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

ΚΠΕ Ανωγειων: Προσκληση συμμετοχης σχολειων σε κοινη δραση για το Εθνικο Θεματικο Δικτύο «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες»

Το ΚΠΕ Ανωγείων, ως συντονιστής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες», καλεί τα σχολεία, μαθητικές ομάδες και εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης που συμμετέχουν στο Δίκτυο να πάρουν μέρος σε μια κοινή δράση στο πλαίσιο του Δικτύου.

Οι μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα πρέπει να συμβουλευτούν τις θεματικές ενότητες του Δικτύου, «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες», και να τραβήξουν σχετικές φωτογραφίες από την περιοχή τους. Από τις φωτογραφίες αυτές θα πρέπει το σχολείο να επιλέξει τις τρεις (3) πιο αντιπροσωπευτικές και να τις αποστείλει στο ΚΠΕ Ανωγείων έως τις 24 /12/2019, στο: mail@kpe-anog.reth.sch.gr ή σε cd στην παρακάτω διεύθυνση: Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, Μαθητική Εστία, Ταχ. Δ/νση: Ανώγεια Ρεθύμνης, Ταχ. Κώδικας: 74051, Κρήτη.
Στην κάθε φωτογραφία θα πρέπει να υπάρχει υπότιτλος με την περιγραφή αυτού που απεικονίζεται (θέμα, ονομασία, τοποθεσία και όνομα σχολείου ή τάξης και μαθητικής ομάδας).
Με την παραλαβή και συγκέντρωση των φωτογραφιών όλων των σχολείων, το ΚΠΕ Ανωγείων θα προχωρήσει στην δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού με τη μορφή αφίσας/κολάζ/ημερολογίου/χάρτη ή επιδαπέδιου παιχνιδιού κτλ. Ακόμη, ως επιβράβευση, την Άνοιξη θα δοθεί η δυνατότητα φιλοξενίας μιας μικρής ομάδας μαθητών και του/της εκπαιδευτικού τους από κάθε σχολείο στο ΚΠΕ Ανωγείων, ώστε να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη.
Οι Προτεινόμενες Θεματικές Ενότητες είναι οι εξής:
 Γεωποικιλότητα και γεωλογική κληρονομιά
 Καρστικά τοπία και Γεώτοποι
 Νερό και Πετρώματα
 Θέσεις Απολιθωμάτων
 Γεωποικιλότητα και Βιοποικιλότητα
 Γεωποικιλότητα και Φυσικοί Πόροι
 Γεωποικιλότητα και Τοπική αρχιτεκτονική
 Γεωποικιλότητα και Πολιτισμός
 Γεωποικιλότητα και ανθρωπογενείς δραστηριότητες-παρεμβάσεις
 Γεωποικιλότητα και Τοπικά Προϊόντα
 Γεωποικιλότητα και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
 Ο Ευρωπαϊκός και διεθνής χαρακτήρας των Γεωπάρκων
 Μορφές Αναγλύφου-Μύθοι&Θρύλοι, Τοπωνύμια
 Γεωποικιλότητα και φυσικές καταστροφές-κλιματική αλλαγή
 Ορθές παραδοσιακές πρακτικές και γεωποικιλότητα
 Γεωποικιλότητα , βιώσιμη ανάπτυξη και εναλλακτικός τουρισμός
 Ψηφιακή χαρτογράφηση αναγλύφου
Η Θεματική Δράση επιδιώκει oι μαθητές :
 να αποκτήσουν οι μαθητές βασικές γνώσεις για τους γεώτοπους και τα είδη των πετρωμάτων και να κατανοήσουν τη γεωλογική εξέλιξη της περιοχής τους μέσα στο χρόνο.
 να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις αρχικά σε τοπικό επίπεδο, να συνεργαστούν σε επίπεδο σχολείων, να παράξουν προτάσεις, να ανταλλάξουν ιδέες, ώστε να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί πολίτες που θα διαχειριστούν αυτές τις περιοχές
 να γνωρίσουν στη σημασία της γεωποικιλότητας και των Γεωπάρκων και τη σημασία της ανάδειξής στους, καθώς τελούν υπό την αιγίδα της UNESCO.
 η σύνδεση των γεωλογικών χαρακτηριστικών του Γεωπάρκου με τον ενδημισμό της περιοχής και τη διαμόρφωση του πολιτισμού.
 η ενημέρωση για τους κινδύνους που απειλούν την γεωποικιλότητα.
 να ανακαλύψουν βιωματικά την ποικιλομορφία της ζωής στους γεώτοπους
 να αντιληφθούν πώς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου διαμορφώνουν τον πολιτισμό αλλά και το χαρακτήρα των κατοίκων
 να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις αρχικά σε τοπικό επίπεδο, να συνεργαστούν σε επίπεδο σχολείων, να παράξουν προτάσεις, να ανταλλάξουν ιδέες, ώστε να γίνουν οι αυριανοί ενεργοί πολίτες που θα διαχειριστούν αυτές τις περιοχές
 να υπάρξει συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού που βρίσκονται σε ανάλογες περιοχές
 η προώθηση των δραστηριοτήτων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η διάχυση καλών πρακτικών και η ανταλλαγή ιδεών των μελών του Δικτύου.
Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.