Οριζόντιο μενού - MEGA

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ 2019-2020

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ θα πραγματοποιήσει για το σχολικό έτος 2019-2020 εκπαιδευτικά προγράμματα σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία των Αθηνών ως ακολούθως:
1. Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό άξονα τη γένεση, την εξέλιξη και την αναβίωση του αρχαίου δράματος. 

2. Καπνικαρέα – Ένα Βυζαντινό Μνημείο στο κέντρο της αγοράς. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιχειρεί μια αναδρομή στην ιστορία της Αθήνας της μεσοβυζαντινής περιόδου, εξετάζει τη σχέση του βυζαντινού μνημείου με τον περιβάλλοντα χώρο του στο πέρασμα των αιώνων και θίγει θέματα της προστασίας, συντήρησης και ανάδειξής του.
Επισημαίνεται ότι:
 Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Τμήματος είναι δωρεάν.
 Ανώτατο όριο συμμετεχόντων μαθητών/-τριών σε κάθε δίωρο πρόγραμμα: 25.
 Για τη συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση.
 Δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα γίνονται τηλεφωνικώς από 1 Νοεμβρίου 2019 κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 10:00 π.μ. -12:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 210 3310474 (κα Γιώτα Κόλλια).
 Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
 Το πρόγραμμα της Καπνικαρέας σε περίπτωση αντίξοων καιρικών συνθηκών (βροχής κτλ) αυτόματα ακυρώνεται επειδή πραγματοποιείται σε υπαίθριο χώρο.
Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διαθέτει επικαιροποιημένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις σχολικές βαθμίδες για 18 θεματικές που αφορούν όλες τις περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα (θέατρο, γραφή, θέματα τοπικής ιστορίας κτλ) και εμπλουτίζονται από έντυπα, διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φύλλα εργασίας, προτάσεις για εκπαιδευτικές επισκέψεις κτλ.
Το σύνολο του εκπαιδευτικού υλικού είναι αναρτημένο στον κόμβο http://followodysseus.culture.gr/
και μπορούν να το επισκέπτονται ελεύθερα οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι μαθητές/-τριες επιλέγοντας από το «αποθετήριο» τη θεματική που τους ενδιαφέρει. Ο κόμβος διαθέτει επίσης μηχανή αναζήτησης, δυνατότητα ανάρτησης σχολίων, καθώς και εκτύπωσης μεγάλου μέρους των ψηφιακών αρχείων.
Παράλληλα, η έκθεση «Ανακαλύπτουμε το αρχαίο θέατρο» είναι πλέον προσβάσιμη σε όλους μέσω της εφαρμογής ψηφιακής περιήγησης που υλοποίησε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας. Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι πρωτίστως η αναβάθμιση της εμπειρίας του
επισκέπτη, ο οποίος έχει πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο της έκθεσης. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε επισκέπτες, εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες εκτός του νομού Αττικής να επισκεφθούν την έκθεση, να διαβάσουν το πληροφοριακό υλικό, να δουν το εποπτικό υλικό και τις ψηφιακές εφαρμογές, να ακούσουν τα ηχητικά εκθέματα και να διασκεδάσουν με τα παιχνίδια σαν να βρίσκονταν μέσα στον εκθεσιακό χώρο. Συμπληρωματικά έχει δημιουργηθεί ένα ολιγόλεπτο προωθητικό βίντεο, στο οποίο αποτυπώνονται στιγμιότυπα από την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος στην έκθεση. Για να την επισκεφτείτε πατήστε: http://ancienttheater.culture.gr/el/anakaluptoume-to-arxaio-theatro
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις και τις αρμοδιότητες του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.culture.gr/el/ministry/SitePages/viewyphresia.aspx?iID=1765 και https://www.facebook.com
ΣΥΝΑΦΗ ΔΠΕ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
α. Εκπαιδευτικός φάκελος με τίτλο «Αρχαίο θέατρο στον κύκλο του χρόνου»
β. ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ του Εκπαιδευτικού φακέλου με τίτλο «Αρχαίο θέατρο στον κύκλο του χρόνου»
γ. Περισσότερο υποστηρικτικό υλικό
δ. ΒΟΗΘΗΜΑ: Το "Αρχαίο Θέατρο στον κύκλο του χρόνου" σε Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων